torstai 2. huhtikuuta 2015

Nukketeatteritaiteilija Paula Vilmin haastattelu!

Paula Vilmi tuo näkyvää varjoteatteria Satakuntaan

Nukketeatteritaiteilija Paula Vilmi on mukana Teatteri Ulpun tulevassa koko perheen produktiossa ”Sinisen planeetan villit lapset”.  Vilmi huolehtii esityksen varjoteatteriosuuksien suunnittelusta ja ohjaamisesta, sekä mm. nukkejen valmistuksesta. 
Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2009 valmistunut kuhmolaislähtöinen Vilmi on palannut yhdeksän Turku-vuoden jälkeen lähemmäs synnyinseutuaan. Kuopion kupeessa sijaitseva Riistavesi ei ole ehkä satakuntalaisille tuttu paikka.
     "Ai ihanaa, joku tietää missä Riistavesi on! Täällä noin 2000 asukasta! Täällä on erilaista nukketeatterityötä tarjolla. Turussa on paljon tekijöitä ja tuntuu, että työ on helposti taidelähtöistä ja sitä tehdään taiteen tekemisen vuoksi. Minua kiinnostaa tällä hetkellä ihmisläheisempi työ. Täällä Pohjois-Savossa onkin paljon kysyntää mm. erilaisille hyvinvointia tukeville taideprojekteille. Tällä hetkellä ohjaan muun muassa nukketeatterityöpajoja maahanmuuttajille."

Opiskelujen jälkeen Vilmi on ollut mukana monissa eri esityksissä sekä hakenut apurahoja työskentelyyn ja näin saanut tehdä oman alansa töitä koko ajan.
     "Tietysti välillä apurahojen saanti oli hieman heikompaa. Joskus on tullut tehtyä kolme kuukautta esitystä ilman palkkaa, kun ei ole saanut apurahaa esityksen valmistamiseen. Vasta esityksen esittämisestä on saanut palkan. Onneksi koko maassa on menty parempaan suuntaan sen suhteen: nukketeatterintekijät saavat kokoajan helpommin apurahoja myös esitysten valmistamista varten ja nukketeatteria arvostetaan taiteenlajina kokoajan enemmän ja enemmän."


"Liisa ja kuiskaava ruusu", esityksestä IhmeMaa

Paulan tuorein sooloteos IhmeMaa on toteutettu varjoteatterin keinoin ja Vilmi onkin innostunut nimenomaan näkyvän varjoteatterin tekemisestä. Näkyvässä varjoteatterissa esiintyjä ei piiloudu kankaan taakse tekemään varjoja, tekee niitä yleisön edessä, niin että sekä nuket että varjot näkyvät katsojille. Vilmin IhmeMaa nähtiin Porin kirjastossa maaliskuussa ja lisäesityksiä on mahdollisesti tulossa vielä tälle keväälle.
     "Syksyllä ja ensi vuonna kierrän esityksen kanssa ympäri Suomea ja haen esiintymään IhmeMaalla myös ulkomaille erilaisille nukketeatterifestareille. Toivon, että voisin olla IhmeMaa-esityksellä mukana myös jossain hyvinvointiprojektissa."

Teatteri Ulpu on Ulvilassa toimiva vuonna 1993 perustettu harrastajateatteriryhmä. Ulpun tuleva esitys Sinisen planeetan villit lapset on islantilaisen kirjailijan Andri Snaer Magnasonin käsikirjoittama koko perheen seikkailutarina, jossa riittää vauhtia ja jännitystä. Esitystä valmistamassa on 30 hengen porukka, jossa nuorin esiintyjä on 3-vuotias! Esityksen ohjaa Kati Pippinen. Pippinen ja Vilmi tekevät yhteistyötä myös etänä.
     "Minä olen aina viikon siellä ja sitten taas viikon täällä! Välissä rakennan täällä Riistavedellä nukkeja ja suunnittelen varjokohtauksia, sitten keskustellaan sekä kirjoitellaan Katin kanssa ja koitetaan sovittaa varjokohtauksia ja näyteltyjä kohtauksia yhteen. Sitten menen Poriin ja me kokeillaan varjokohtauksia ensin 7 henkisen varjoteatteriporukan kanssa ja sitten koko konkkaronkka kootaan yhteen ja kokeillaan taas! Osallistuin tässä projektissa myös lavastuksen suunnitteluun, koska se oli heillä vielä kesken kun tulin harjoituksiin. Nyt koko lavastus tukee varjoteatterikohtauksia ja varjoja saa heijastettua ympäri lavaa."

On huippua saada Satakuntaan vierailevia nukketeatteritaitureita jakamaan osaamista nukketeatterin ja varjoteatterin saralta! Toivottavasti Paula ehtii Savon sydämestä aina silloin tällöin meitä satakuntalaisia ilostuttamaan.

Kiitos haastattelusta Paula Vilmi!



Sinisen planeetan villit lapset on ensi-illassa perjantaina 17.4. klo 18.00 ja esitykset jatkuvat toukokuulle. Lisätietoja www.teatteriulpu.fi