maanantai 27. huhtikuuta 2015

Haastattelussa nukketeatteritaiteilija Lotta Virtanen

Varjoteatterikoulutusta Kankaanpään valtakunnallisilla nuorisoteatteripäivillä

Pipfestin blogi haastatteli nukketeatteritaiteilija Lotta Virtasta, joka vieraili viikonloppuna Kankaanpään Ramppikuumessa!

Lotta Virtanen on turkulainen nukketeatteritaiteilija, joka on valmistunut Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2007 ja tehnyt sen jälkeen töitä freelancerina. Lottaa työllistävät tällä hetkellä monet eri projektit.

- Olen mukana Nukketeatteri Kuuma Ankanpoikasessa. Esiinnyn Tehdas Teatterilla pyörivässä Paleleva Elefantti –esityksessä ja  syksyksi onkin tulossa Romeo ja Julia sekä Pieni talvi ja Väripuu –lasten esitys. Lisäksi käyn esimerkiksi vetämässä Turun Tyttöjen talolla kädentaitopajaa.

Ramppikuume –nuorisoteatteripäivät järjestettiin 24.–26.4.2015 jo 19. kerran. Tapahtuma on tarkoitettu 13–20 -vuotiaille teatterin harrastajille ohjaajineen ja se koostuu teatteriesitysten lisäksi ammattilaisten vetämistä koulutustyöpajoista. Joka vuosi tarjolla on erilaisia työpajoja ja nytkin oli vara valita klovneriaa, standupia, improa, leffaa, ties mitä! Loistavaa, että nyt myös varjoteatterityöpaja oli mukana.

- Minun varjoteatterityöpajassa oli mukana yhteensä 14 nuorta, joista viisi oli virolaisia. Työpaja pidettiinkin sitten yhteisellä päätöksellä englanniksi. Nuoret ymmärtävät kyllä tosi hyvin englantia ja uskaltautuivat työpajan edetessä keskustelemaankin vieraalla kielellä.

Nuoret oppivat työpajan aikana varjoteatterin perusteita ja pääsivät itse tekemään pikku esityksiä.

- Työpaja alkoi perjantaina varjoteatterin perusteisiin tutustumisella, sen jälkeen nuoret saivat kokeilla juttuja käytännössä.  Sitten jakauduttiin pienryhmiin ja jokainen ryhmä sai tehdä demon ja esittää sen sitten lauantaiaamuna muille. Kaikki demot kuvattiin Ramppikuumeen arkistoon.

Nukketeatteriin taiteenalana liittyy vahvoja ennakkokäsityksiä ja nuoret teatteriharrastajatkin usein ajattelevat, että nukketeatteri on tarkoitettu vain lapsille. Ramppikuumeen varjoteatterityöpajaan osallistunet nuoret oivalsivat, että varjoteatteria voi käyttää monin eri tavoin, eikä se suinkaan ole vain lasten esityksiä varten.

- Draamateatteria harrastavat nuoret kokivat varjoteatterin ehkä hieman vieraaksi. Jokainen oli kyllä nähnyt varjoteatteria, mutta kukaan ei oikeastaan ollut tehnyt sitä. Nyt heillä jokaisella on ainakin perustaidot plakkarissa ja uskon, että jokaiselle jäi jotain ajatuksia muhimaan varjoteatterin käytöstä osana draamateatteria.

Kankaanpäässä tapahtuvaan Ramppikuumeeseen osallistuu vuosittain noin 200 taitavaa nuorta harrastajaa. Esityksissä on monenlaisia yllättäviäkin teemoja ja tekijät ovat mukana suurella innolla ja sydämellä.
- Ehdin harmikseni katsomaan vain yhden esityksen, mutta se oli kyllä tosi koskettava. Mikkelin Poikateatterin esitys Haave(re)ita käsitteli isyyteen liittyviä ajatuksia. Esitys jotenkin loi uskoa nykynuoriin – heillä on hienoja ja rohkeita ajatuksia!

Ramppikuumeen teatterikatselmukseen oli tänä vuonna valittu kahdeksan eri esitystä ympäri Suomen. Ammattilaisraati antaa esityksistä palautetta ja tapahtuman lopuksi esiintyjiä palkitaan stipendein tai kunniamaininnoin.  Mikkelin Poikateatteri palkittiin Ramppikuumeessa stipendillä rohkeasta ja herkästä esityksestä.