maanantai 27. huhtikuuta 2015

Haastattelussa nukketeatteritaiteilija Lotta Virtanen

Varjoteatterikoulutusta Kankaanpään valtakunnallisilla nuorisoteatteripäivillä

Pipfestin blogi haastatteli nukketeatteritaiteilija Lotta Virtasta, joka vieraili viikonloppuna Kankaanpään Ramppikuumessa!

Lotta Virtanen on turkulainen nukketeatteritaiteilija, joka on valmistunut Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2007 ja tehnyt sen jälkeen töitä freelancerina. Lottaa työllistävät tällä hetkellä monet eri projektit.

- Olen mukana Nukketeatteri Kuuma Ankanpoikasessa. Esiinnyn Tehdas Teatterilla pyörivässä Paleleva Elefantti –esityksessä ja  syksyksi onkin tulossa Romeo ja Julia sekä Pieni talvi ja Väripuu –lasten esitys. Lisäksi käyn esimerkiksi vetämässä Turun Tyttöjen talolla kädentaitopajaa.

Ramppikuume –nuorisoteatteripäivät järjestettiin 24.–26.4.2015 jo 19. kerran. Tapahtuma on tarkoitettu 13–20 -vuotiaille teatterin harrastajille ohjaajineen ja se koostuu teatteriesitysten lisäksi ammattilaisten vetämistä koulutustyöpajoista. Joka vuosi tarjolla on erilaisia työpajoja ja nytkin oli vara valita klovneriaa, standupia, improa, leffaa, ties mitä! Loistavaa, että nyt myös varjoteatterityöpaja oli mukana.

- Minun varjoteatterityöpajassa oli mukana yhteensä 14 nuorta, joista viisi oli virolaisia. Työpaja pidettiinkin sitten yhteisellä päätöksellä englanniksi. Nuoret ymmärtävät kyllä tosi hyvin englantia ja uskaltautuivat työpajan edetessä keskustelemaankin vieraalla kielellä.

Nuoret oppivat työpajan aikana varjoteatterin perusteita ja pääsivät itse tekemään pikku esityksiä.

- Työpaja alkoi perjantaina varjoteatterin perusteisiin tutustumisella, sen jälkeen nuoret saivat kokeilla juttuja käytännössä.  Sitten jakauduttiin pienryhmiin ja jokainen ryhmä sai tehdä demon ja esittää sen sitten lauantaiaamuna muille. Kaikki demot kuvattiin Ramppikuumeen arkistoon.

Nukketeatteriin taiteenalana liittyy vahvoja ennakkokäsityksiä ja nuoret teatteriharrastajatkin usein ajattelevat, että nukketeatteri on tarkoitettu vain lapsille. Ramppikuumeen varjoteatterityöpajaan osallistunet nuoret oivalsivat, että varjoteatteria voi käyttää monin eri tavoin, eikä se suinkaan ole vain lasten esityksiä varten.

- Draamateatteria harrastavat nuoret kokivat varjoteatterin ehkä hieman vieraaksi. Jokainen oli kyllä nähnyt varjoteatteria, mutta kukaan ei oikeastaan ollut tehnyt sitä. Nyt heillä jokaisella on ainakin perustaidot plakkarissa ja uskon, että jokaiselle jäi jotain ajatuksia muhimaan varjoteatterin käytöstä osana draamateatteria.

Kankaanpäässä tapahtuvaan Ramppikuumeeseen osallistuu vuosittain noin 200 taitavaa nuorta harrastajaa. Esityksissä on monenlaisia yllättäviäkin teemoja ja tekijät ovat mukana suurella innolla ja sydämellä.
- Ehdin harmikseni katsomaan vain yhden esityksen, mutta se oli kyllä tosi koskettava. Mikkelin Poikateatterin esitys Haave(re)ita käsitteli isyyteen liittyviä ajatuksia. Esitys jotenkin loi uskoa nykynuoriin – heillä on hienoja ja rohkeita ajatuksia!

Ramppikuumeen teatterikatselmukseen oli tänä vuonna valittu kahdeksan eri esitystä ympäri Suomen. Ammattilaisraati antaa esityksistä palautetta ja tapahtuman lopuksi esiintyjiä palkitaan stipendein tai kunniamaininnoin.  Mikkelin Poikateatteri palkittiin Ramppikuumeessa stipendillä rohkeasta ja herkästä esityksestä.



maanantai 20. huhtikuuta 2015

Nukketeatterilainaamo avautuu Porin kirjastoautoon toukokuussa!

Nukketeatterilainaamo Porin kirjastoautossa ja nukketeatterikoulutusta lastentarhaopettajille


Nukketeatterilainaamo avautuu Porin kirjastoautossa
Porin kirjastoautosta on 18.5.2015 alkaen lainattavissa nukketeatterivälineistöä. Välineistö sisältää nukketeatterikirjallisuuden lisäksi varjoteatterisalkun ja käsinukkelaukun. Laina-aika välineistölle on kaksi viikkoa ja lainaamisen yhteydessä lainaaja saa tarkemmat ohjeet materiaalin käyttöä varten. Nukketeatterilainaamo on tarkoitettu lähinnä päiväkotien, koulujen ja palvelutalojen käyttöön.
Nukketeatterilainaamo on osa Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijahanketta ja toteutuu yhteistyössä Porin kaupunginkirjaston kanssa.

”Nukketeatterin mahdollisuuksia kirjasto- ja kasvatustyössä” -koulutus
Taiteen edistämiskeskus ja Porin kirjasto tarjoavat porilaisille lastentarhaopettajille ja kirjaston työntekijöille koulutuksen nukketeatterin käyttömahdollisuuksista kirjasto- ja kasvatustyössä.
Koulutus sisältää nukketeatterilainaamon materiaalien esittelyn ja niiden käyttöön liittyviä vinkkejä. Lisäksi koulutuksessa harjoitellaan satutuokioiden elävöittämistä nukkejen avulla ja saadaan vinkkejä erilaisten varjo- ja käsinukkejen rakentamiseen ja käyttöön.
Koulutuksen ohjaajana toimii nukketeatteritaiteilija Maiju Tainio, joka on valmistunut Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2008.  Maijun laajaan työhistoriaan mahtuu nuken rakentamista, esiintymistä, ohjaamista ja työpajojen vetämisestä eri kohderyhmille.  Lisätietoja Maijusta löytyy osoitteesta:
http://www.auraofpuppets.com/tekijapankki/89-tekijat/159-tainio-maiju

Maksuton koulutus järjestetään maanantaina 11.5. klo 13–17 Porin kirjaston alakerran kokoustilassa. Koulutukseen mahtuu 20 osallistujaa ja paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä.
Lisätietoja koulutuksesta antaa ja ilmoittautumiset kerää projektikoordinaattori Taina Silkkola. Ilmoittautumisia pyydetään 4.5. mennessä osoitteeseen: taina.silkkola@gmail.com tai  (mielellään tekstiviestillä) numeroon: 040-740 81 66.



torstai 2. huhtikuuta 2015

Nukketeatteritaiteilija Paula Vilmin haastattelu!

Paula Vilmi tuo näkyvää varjoteatteria Satakuntaan

Nukketeatteritaiteilija Paula Vilmi on mukana Teatteri Ulpun tulevassa koko perheen produktiossa ”Sinisen planeetan villit lapset”.  Vilmi huolehtii esityksen varjoteatteriosuuksien suunnittelusta ja ohjaamisesta, sekä mm. nukkejen valmistuksesta. 
Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2009 valmistunut kuhmolaislähtöinen Vilmi on palannut yhdeksän Turku-vuoden jälkeen lähemmäs synnyinseutuaan. Kuopion kupeessa sijaitseva Riistavesi ei ole ehkä satakuntalaisille tuttu paikka.
     "Ai ihanaa, joku tietää missä Riistavesi on! Täällä noin 2000 asukasta! Täällä on erilaista nukketeatterityötä tarjolla. Turussa on paljon tekijöitä ja tuntuu, että työ on helposti taidelähtöistä ja sitä tehdään taiteen tekemisen vuoksi. Minua kiinnostaa tällä hetkellä ihmisläheisempi työ. Täällä Pohjois-Savossa onkin paljon kysyntää mm. erilaisille hyvinvointia tukeville taideprojekteille. Tällä hetkellä ohjaan muun muassa nukketeatterityöpajoja maahanmuuttajille."

Opiskelujen jälkeen Vilmi on ollut mukana monissa eri esityksissä sekä hakenut apurahoja työskentelyyn ja näin saanut tehdä oman alansa töitä koko ajan.
     "Tietysti välillä apurahojen saanti oli hieman heikompaa. Joskus on tullut tehtyä kolme kuukautta esitystä ilman palkkaa, kun ei ole saanut apurahaa esityksen valmistamiseen. Vasta esityksen esittämisestä on saanut palkan. Onneksi koko maassa on menty parempaan suuntaan sen suhteen: nukketeatterintekijät saavat kokoajan helpommin apurahoja myös esitysten valmistamista varten ja nukketeatteria arvostetaan taiteenlajina kokoajan enemmän ja enemmän."


"Liisa ja kuiskaava ruusu", esityksestä IhmeMaa

Paulan tuorein sooloteos IhmeMaa on toteutettu varjoteatterin keinoin ja Vilmi onkin innostunut nimenomaan näkyvän varjoteatterin tekemisestä. Näkyvässä varjoteatterissa esiintyjä ei piiloudu kankaan taakse tekemään varjoja, tekee niitä yleisön edessä, niin että sekä nuket että varjot näkyvät katsojille. Vilmin IhmeMaa nähtiin Porin kirjastossa maaliskuussa ja lisäesityksiä on mahdollisesti tulossa vielä tälle keväälle.
     "Syksyllä ja ensi vuonna kierrän esityksen kanssa ympäri Suomea ja haen esiintymään IhmeMaalla myös ulkomaille erilaisille nukketeatterifestareille. Toivon, että voisin olla IhmeMaa-esityksellä mukana myös jossain hyvinvointiprojektissa."

Teatteri Ulpu on Ulvilassa toimiva vuonna 1993 perustettu harrastajateatteriryhmä. Ulpun tuleva esitys Sinisen planeetan villit lapset on islantilaisen kirjailijan Andri Snaer Magnasonin käsikirjoittama koko perheen seikkailutarina, jossa riittää vauhtia ja jännitystä. Esitystä valmistamassa on 30 hengen porukka, jossa nuorin esiintyjä on 3-vuotias! Esityksen ohjaa Kati Pippinen. Pippinen ja Vilmi tekevät yhteistyötä myös etänä.
     "Minä olen aina viikon siellä ja sitten taas viikon täällä! Välissä rakennan täällä Riistavedellä nukkeja ja suunnittelen varjokohtauksia, sitten keskustellaan sekä kirjoitellaan Katin kanssa ja koitetaan sovittaa varjokohtauksia ja näyteltyjä kohtauksia yhteen. Sitten menen Poriin ja me kokeillaan varjokohtauksia ensin 7 henkisen varjoteatteriporukan kanssa ja sitten koko konkkaronkka kootaan yhteen ja kokeillaan taas! Osallistuin tässä projektissa myös lavastuksen suunnitteluun, koska se oli heillä vielä kesken kun tulin harjoituksiin. Nyt koko lavastus tukee varjoteatterikohtauksia ja varjoja saa heijastettua ympäri lavaa."

On huippua saada Satakuntaan vierailevia nukketeatteritaitureita jakamaan osaamista nukketeatterin ja varjoteatterin saralta! Toivottavasti Paula ehtii Savon sydämestä aina silloin tällöin meitä satakuntalaisia ilostuttamaan.

Kiitos haastattelusta Paula Vilmi!



Sinisen planeetan villit lapset on ensi-illassa perjantaina 17.4. klo 18.00 ja esitykset jatkuvat toukokuulle. Lisätietoja www.teatteriulpu.fi