sunnuntai 30. elokuuta 2015


HUOMIO kaikki! 
Upea Romeo ja Julia ensi-illassa Tehdas Teatterilla ensi viikolla! 
Lue lisää ja tule mukaan retkellemme Turkuun 
katsomaan esitystä 13.9.


ROMEO & JULIA – Suuruudenhullua nukketeatteria aikuisille

Turussa tehdään toistamiseen suomalaista nukketeatterihistoriaa, kun William Shakespearen tunnetuin näytelmä Romeo & Julia saa ensi-iltansa torstaina 3.9.2015 Turun TEHDAS Teatterissa. Esitys on turkulaisten ammattinukketeatteritaiteilijoiden Aura of Puppets ry:n ja TEHDAS Teatterin yhteistuotanto.

Romeo & Julia on ohjaaja Merja Pöyhösen Shakespeare-trilogian toinen osa.
Keväällä 2013 samojen tekijöiden Shakespeare-tulkinta Myrsky sai aikaan suoranaisen nukketeatteriaallon. Nyt työryhmä on tarttunut maailman tunnetuimpaan rakkaustarinaan, joka nähdään nukkehahmojen esittämänä, räikeän visuaalisena nykynukketeatterisovituksena ja rohkeana kannanottona ihmisarvoisen elämän puolesta.

Romeo & Julia on valtava nukketeatterin palapeli. Produktiossa ja tekijäjoukossa näkyy taiteenlajin monipuolisuus. Kaikkiaan 22 alan ammattilaista työllistävä esitys kokoaa yhteen maan nukketeatterihuiput. Esityksen kaikki osat dramaturgiasta nukenrakennukseen, lavastuksesta puvustukseen, musiikista nukenkäsittelyyn on turkulaisten nukketeatteriammattilaisten käsialaa.

Romeo & Julia räväyttää valokeilaan 17 nukkehahmoa jotka möyrivät läpi klassikkotarinaa. Räväkän huumorin, kaatopaikkakuvaston ja spagettisodan sävyttämä dystopia herkistyy kuitenkin tarinansa äärelle, kun maailman suloisimmat teinirakastavaiset kohtaavat melskeen keskellä. Roskat muuttuvat linnuksi, ja muovi mereksi, kun Julian kaukaisia haaveita kannatellaan kahdentoista nukketeatterinäyttelijän voimin. 

Romeo & Julia on suuri sekä kokoluokassaan, että katsannossaan. Esitys puhuu niiden ihmisten puolesta jotka joutuvat kasvamaan ilman ihmisarvoa tai –oikeuksia. Teini-ikäisten rakkaustarina saattaa vaikuttaa naiivilta kohtalokkuudessaan, mutta suuri osa oman maailmammekin ihmisistä kasvaa aikuiseksi tilanteessa, jossa on todennäköisempää kuolla kuin rakastaa. Kun kotina on viemäri tai kaatopaikka ja huumeet periytyvät jo veressä, on elämän suunta riipaisevan usein tähtiin kirjoitettu. Romeon ja Julian rakkaus on kuin maailman kääntöpuolelta ponnistavan toivo paremmasta elämästä: paperinohut haave.


Pöyhösen sovituksessa keskiöön nousee Romeon ja Julian kohtaloa määräävä ympäristö.  ”Kun tekstistä silmiin alkoi pistää sen täysin perusteeton sukuviha ja sen varjolla pyörivä väkivallan kierre, alkoi tuntua, etten saa yhteyttä omaan elämääni. Minähän olen aina elänyt turvallisessa suomalaisessa, koulutetussa kuplassa. Karkasin taustoittamaan kauemmaksi: katsoin dokumentteja, luin artikkeleja ja tutkimuksia, ja jokainen kokeilemani ajatus (Voisiko Julian isä oikeasti myydä tyttärensä huoraksi?) sai surullisen paljon hurjempia esimerkkejä ympäri maailmaa. Rio de Janeiron kadut, Pietarin viemärit, Bukarestin huumeghetot ja Chicagon crackhuoraperheet, niihin synnytään ja niissä eletään, kukin parhaansa mukaan.”


LISÄTIEDOT:
Ilona Numminen, +358 40 8332650, auraofpuppets@gmail.com
www.romeojajulia.com