keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Tervetuloa Varjoteatterikonserttiin!


Italialais-satakuntalainen Ebony Piano Duo ja Nukketeatterijuhla PIP-Festin varjoteatteriryhmä ovat valmistaneet yhteistyössä Varjoteatterikonsertin, joka saa ensi-iltansa Mantovassa, Italiassa perjantaina 28.6. ja Suomen kantaesityksen Kankaanpään taideviikolla 19.8.

Idea konsertista syntyi jo vuosi sitten, kun entiset opiskelutoverit pianisti Maria Ala-Hannula ja nukketeatterin läänintaiteilija Roosa Halme törmäsivät toisiinsa Kankaanpäässä, Italiassa asuvan Marian kotikaupungissa. Jälleennäkeminen oli riemukas ja yhteistyötä alettiin kehitellä siltä seisomalta. Mukaan kutsuttiin Ebony Piano Duon toinen jäsen Leonardo Zunicca ja Italiassa varjoteatterioppinsa saanut nukketeatteritaiteilija Sini Peltola. Työryhmää täydennettiin myös Otsolan kansalaisopiston nukketeatterikurssin jäsenellä Irina Kachelinalla sekä graafikko Sini Gröhnillä. Avoimien harjoitusten kautta prosessiin osallistui useita muitakin satakuntalaisia varjoteatterin ystäviä. Konsertin pääteoksiksi valittiin Maurice Ravelin ”Hanhiemo” ja Colin MacPheen ”Cerimonial Balinese music”.

Konsertissa kahden flyygelin sointia täydentävät elävät, monimuotoiset varjokuvat. Taiteilijat luovat yhdessä pianomusiikin ja varjoteatterin keinoin Ravelin säveltämälle ”Hanhiemo” -sarjalle oman maailmansa, joka pohjautuu säveltäjän alkuperäiseen tarinaan: tyttö nukahtaa ja vaeltaa unesta toiseen linnun, kääpiöiden ja hirviön johdattamana. Varjokankaalla nähdään niin ihmisten kuin nukkejen, naamion ja esineiden varjoja.

Säveltäjä Colin MacPhee kirjoitti teoksensa ”Cerimonial Balinese music” inspiroiduttuaan gamelan-musiikista varjoteatterin synnyinseudulla Balissa, missä varjot ovat tanssineet perkussiivisen musiikin tahtiin jo yli 2000 vuotta sitten. MacPheen transkriptiot balilaisesta musiikista johdattelivat nukketeatteritaiteilijat rakentamaan autenttisen oloiset varjonuket tähän virtaavaan teokseen.

Tervetuloa Varjoteatterikonserttiin!