torstai 14. marraskuuta 2013

Gaspare Nasuto: L'Antica tradizione di Pulcinella -esityksen katsojakokemus

Italialaisen nukketeatteritaiteilijan lavastus oli todella yksinkertainen, mutta toisaalta myös vakuuttava. Koko esityksen ajan taiteilija seisoi miehenmittaisen laatikkosermin sisällä. Se oli kuin pikkuruinen näyttämö ison näyttämön sisällä. Eipä esitys tarvinnutkaan muita lavasteita! Esitys alkoi, kun käsinuket kurkistivat punaisen sermin takaa. Punaisen sermin reunojen päälle oli rakennettu näyttämö puisilla listoilla, joilla nuket esiintyivät. Käsinuket olivat kuin pienellä näyttämöllä, jonka molemmissa etukulmissa oli puiset pylväät.

 
  



















Esityksen päähahmona oli valkoiseen hameeseen ja tummaan naamioon puettu Pulcinella-käsinukke, jonka pää ja kädet on tehty puusta. Läpi esityksen Pulcinella-nukke löi sekä päätään että käsiään puiseen näyttämölistaan, josta syntyi erilaisia rytmejä. Välillä mukana oli yksi tai useampia pieniä puisia keppejä, joilla taisteltiin muiden nukkejen kanssa, löytiin näyttämölistaan tai etukulmien pylväisiin.




Esitys alkoi Pulcinella-nuken laulusta ja tanssista, jota villitsi kaunis neito. Tarina jatkui ruman koiran kohtaamiseen, jota Pulcinella koitti kouluttaa, mutta hän jäi lopulta sen suuhun loukkuun. Isoa ja karvaista koiraa tuli kesyttämään metsämies, joka eksyi tilanteeseen. Pelastettuaan Pulcinellan, metsämies ajautui taistoon hänen kanssaan. Taisto päättyi Pulcinellan voittoon ja metsämiehen kuolemaan. Metsämiehen ruumiin käsittelyssä ilmeni ongelmia ongelmien jälkeen, kun veltto ruumis ei suostunut taipumaan valittuun arkkuun. Kunnes näyttämölle astui itse kuolema mustassa kaavussaan. Pulcinella joutui kuoleman hahmon jekkujen kohteeksi, mutta lopulta Pulcinella voitti myös tämän. Lopussa tilanne palautui alkuun, jolloin Pulcinella taas lauloi ja tanssi kauniin neidon kanssa.


 
















Nukketeatteritaiteilija Nasuto otti esityksen aikana myös suoraan kontaktia yleisöön. Hän oli opetellut joitakin suomalaisia sanoja ja lausahduksia, joita hän käytti käsinukkejen vuorosanoissa aika sujuvasti varmistaakseen yleisön kiinnostuksen aina välillä. Muuten esityskieli oli täynnä elekieltä, rytmejä ja italiaa. Erityisesti nukkejen korostettu kehon elekieli oli osuvaa ja kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin hauskaa. Esimerkiksi Pulcinellan kosiotanssi ja kuoleman pelko olivat kaikessa rytmikkyydessään viihdyttävää.
Esityksen loputtua yleisöllä oli mahdollisuus tehdä kysymyksiä taiteilijalle. Nasutolta tiedusteltiin muun muassa sitä, miten hän tuottaa äänet nukeilleen. Nukkeja oli esityksessä viisi, joten erilaisia ääniä oli myös viiden hahmon verran. Taiteilija kertoi käyttävänsä suussaan ääntä muuttavaa pientä soitinta. Soittimen ollessa suussa eri kohdissa ääni tulee erilailla. Kun taiteilija ei halua tehdä käsinukkejen ääniä, hän varastoi soittimen posken ja kielen väliin. Kielen avulla taiteilija siirtää soittimen kielen päältä kurkunsuulle, jolloin nukkejen äänet syntyvät. Soittimen käyttö ei ole niin yksinkertaista, koska sen kanssa saa olla varovainen, jottei siihen vahingossa tukehdu.


Kuvat: Gaspare Nasuto, Sonia Somma Ph.

Kirjoittanut: Sinikka Nurmi

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Noiduttu leikki -nukketeatteriesityksen katsojakokemus

Noiduttu leikki -nukketeatteriesitys oli erittäin mukaansa tempaava. Lavastus, valoefektit ja musiikki tukivat läpi esityksen toisiaan. Jännittävimmissä kohdissa musiikin lumo sai katsojan uppoutumaan esitykseen vieläkin syvemmälle.
Nukketeatteriesitys alkoi siitä, kun nuori tyttö Nanna jäi vastentahtoisesti pikkuveljeään vahtimaan. Heidän vanhempansa lähtivät juhlimaan. Nanna ei ollut tästä mielissään, koska ei hän ei olisi jaksanut leikkiä veljensä kanssa. Nanna haluaisi mieluummin uppoutua lukemaan satukirjansa tarinaa. Kun Nanna leikkii veljensä kanssa piiloa, alkavat mielikuvitus ja todellisuus sekoittua. Yhtäkkiä Nanna etsiikin veljeään mielikuvitusmaailmasta, joka on täynnä noitien jekkuja. 
Nukketeatterin taiteilijat, jotka antoivat nukeille äänensä ja herättivät ne eloon, olivat pukeutuneet mustiin vaatteisiin aina käsineitä ja päähineitä myöten. Näin taiteilijat kiinnittyivät pimeään taustaan ja nuket pääsivät loistamaan. Erityisen hyvin tämä toteutui kohdassa, jossa Nanna lensi mielikuvitusmaailmassaan kaupungin yllä papukaijalla. Näytti siltä, kuin Nanna ja papukaija olisivat todellakin lentäneet ilmassa. 


Päähenkilö Nanna kulki läpi esityksen mielikuvitusmaailmassaan satujen maassa. Ilkeät noidat toivat vastoinkäymisiä Nannan matkalle, kun hän etsi veljeään. Ensimmäinen ilkeä noita meinasi tehdä Nannasta keittoa, mutta noidan lemmikki papukaija pelasti Nannan. Toinen ilkeä noita meinasi tehdä Nannasta ja hänen raajoistaan vaatekaavojen tapaan paloja, jotka voisi popsia suuhunsa. Kolmas ilkeä noita oli kuin lääkäri, joka olisi halunnut imeä Nannasta veret pois.
Esityksen puolessa välissä Nannan kaveriksi mielikuvitusmaassa ryhtyi Olli-poika, joka auttoi Nannaa selviytymään noitien kepposista. Ollin tuki toi myös katsojalle turvaa.



Esityksen lopussa Nanna totesi ilkeyksien loppuvan, kun hän ei enää usko ilkeiden noitien olemassa oloon mielikuvitusmaailmassaan. Silloin esitys sai herättävän käänteen, joka palautti katsojan todellisuuteen. Nanna oli taas veljensä kanssa kotosalla. He odottivat vanhempiaan kotiin ja valmistautuivat yhdessä nukkumaan.
Esityksessä oli osittain synkkiäkin aiheita. Nannan vuoropuhelu sivusi synkimmillään kuolemaa ja sen pelkoa. Mutta toisaalta tarinankerronta oli myös hyvin opettavaista. Nanna teki virheitä, myönsi erheensä ja auttoi lopulta pikkuveljeään, kuten isosiskon kuuluukin.

Kuvat: Aura of Puppets, Jussi Virkkumaa
Kirjoittanut: Sinikka Nurmi

maanantai 4. marraskuuta 2013

Ti 12.11.2013 Gaspare Nasuto esiintyy Porissa

Yksi italialaisen nukketeatteriperinteen mestareista, Gaspare Nasuto, esiintyy ensi kertaa Suomessa!

Tiistaina 12.11.2013 klo 18 Kulttuuritalo Annankatu 6:n näyttämöllä nähdään italialainen nukketeatteriesitys. Italialainen Gaspare Nasuto tuo napolilaisen "Guarattellen" salat Poriin. Esitys (50 min) soveltuu niin aikuisille kuin yli 7-vuotiaille lapsille ja nuorille. Liput 8 €/kpl. Lippuja myydään ovelta ennen esityksen alkua (HUOM! Vain käteismaksu). Lisätietoja ja lippuvaraukset: läänintaiteilija Roosa Halme, 0295 330 824, roosa.halme(a)minedu.fi

Guarattelle on Napolissa 1500-luvulla kehitetty perinteinen puusta ja kankaasta valmistettu käsinukke. Nasuton hulvaton esitys nostattaa vahvoja tunteita ja nukketeatterin taikaa, kun taidokkaasti puusta veistetyt nuket kohtaavat toisiaan ja yleisön.





















Yhteistyössä:
Aura of Puppets, Kulttuuritalo Annankatu 6, Nukkero ry, Otsolan kansalaisopisto, Nukketeatterijuhla PIP-Fest, Satakunnan taidetoimikunta, Svenska kulturfonden i Björneborg, TIP-Fest

Muuta tietoa taiteilijasta osoitteessa www.gasparenasuto.com